Hoppa till innehåll

Vad är en bra coach?

Jag fick en fråga för ett tag sedan. “Hur vet man om man hamnat hos en bra coach?”

Mitt svar blev:

“Du vet att du hamnat hos en bra coach om det känns bra och att du får ut något av det.

Att du känner dig trygg, litar på personen och att du  känner att det ger dig det du vill. Det vill säga tillväxt.”

 

Visst finns det andra parametrar. Till exempel så är coach inte en titel som är legitimerad, styrd av certifieringar eller kontrollerad av socialstyrelsen som t.ex. psykolog är. Därför kan du inte på titeln avgöra på vilka grunder som någon som kallar sig coach verkar. I Sverige finns nu coacher som försöker förändra detta för att du som klient ska kunna känna dig trygg på att din coach har genuin kunskap i botten. Det ena är att din coach kan vara certifierad. Det finns ett antal olika certifieringsföreningar men den främsta är ICF Sverige. Som klient till en coach kan du även känna trygghet om din coach är akademiskt utbildad coach. Då vet du att den kunskap och de metoder som coachen använder är vetenskapligt baserade.

Jag är akademisk coach och har en filosofie kandidatexamen i kognitiv neurovetenskap med inriktning på positiv psykologi. Det motsvarar tre års heltidsstudier på högskolan i Skövde där jag har tillgodogjort mig praktiska verktyg för att jobba med att utveckla och öka människors välbefinnande och styrkor. Jag har bland annat studerat motiverande samtal, praktiserande av coachningsmetodik, ACT (Acceptance and Commitment Therapy), idrotts- och träningspsykologi, vetenskapliga grunder för evidensbaserad psykologisk coachning, differentiell diagnostik, medvetandets neuropsykologi och stressreduktion på arbetsplatser.

Men åter till frågan. Hur vet man om man hamnat hos en bra coach?

Du kan ha certifikat och akademiska examina, du kan ha många nöjda kunder i bagaget, men om inte er personkemi stämmer så är det inte säkert att ni i ert samarbete kan nå några resultat. Så jag kan inte nog understryka vikten av att du känner dig trygg i relationen till din coach. Först då kan du själv med säkerhet säga om du hittat rätt.

Så ett råd från mig är att boka in dig hos en coach och efter första mötet vet du i maggropen om det är rätt för dig eller inte. Själv har jag valt detta yrke av en anledning. Jag älskar människor, att prata om det som betyder något i livet och att hjälpa människor. Men jag är förtroendeingivande, trygg i mig själv, inspirerande och har en förmåga att motivera andra. Så jag hoppas och tror att du kommer att känna dig trygg hos mig och att du efter vårt första samtal känner att det är rätt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.