Hoppa till innehåll

Nöjd – mål – prestationer: Vad är viktigast för din långvariga lycka?

Är din utmaning att bli nöjd med det du har eller att motiveras att förändra något i ditt liv?

I dessa tider blir jag lite stressad över hur många som verkar ha mål inför 2019. Det är nyårslöften och nystart, mål som satts upp och skall ros i hamn.

Jag fick för inte så länge sedan frågan vad som är mitt mål. Mitt spontana svar var: ”Njae, jag har inget mål direkt. Jag är nöjd.”. När vi sedan pratade om saken så visst fanns det saker jag vill ändra. Men på det hela taget är jag nöjd med mitt liv. Dock tänker jag att jag behöver ta tag i att jag blir stressad över att andra har mål. Jag kan vila i tryggheten över att jag för exakt ett år sedan inte alls visste vad 2018 skulle föra med sig. Jag visste att jag skulle starta företag, men inte alls vilka människor jag skulle möta och vad dessa möten skulle resultera i. Det mesta var en grov skiss och jag är trygg i att veta att jag är flexibel nog att låta skissen förändras efter hur verkligheten ser ut.

Många mål sätts upp för prestation. Men hur vore det om vi prioriterade annat här i livet? Sådant som gör oss lyckliga. Glöm inte bort att förändring inte alltid måste vara något som ändras i det yttre, utan kan var din attityd som kan vara avgörande. Acceptera och lär dig trivas med omständigheterna som råder i ditt liv istället. Det är också arbetsamt, men kanske lite mindre drastiskt än att ändra allt. Sträva efter att vara nöjd. Livet består inte av fest och glädje jämt, utan mest av vardag och jämnmod. Hur kan du njuta av din vardag? Känna att du var dag går på din livsväg mot de mål som du har.

Är din utmaning att bli nöjd med det du har eller att förändra och förbättra? Varken du eller jag måste veta vad livet ska innehålla i förväg. Men det underlättar att ha någon aning om vad vi mår bra av och trivs med.