Hoppa till innehåll

Mod att ändra det som skaver

Vad är det som är viktigt i livet?

När jag tänker på mina barns framtid så önskar jag dem få ett långt och lyckligt liv. Så som vi önskat varandra genom århundraden när vi skålat: För framgång och hälsa, för ett gott år och fred. Ordet lycka låter så långt borta från vardagen. Så fyllt med ändlös glädje, bekymmerslöst liv och överflöd. Denna skenbild av vad lycka är gör att det är lätt att se sitt eget liv som en motsats. Det lockar att bara slänga ner ens gamla liv i en säck märkt med ”dåligt”. Sedan gå ut och köpa sig ett helt nytt liv, för gräset är ju alltid grönare hos grannen.

Jag känner att jag blivit väldigt bra på att ”finna fem fel” och se det som sticker ut. Evolutionen har lärt mig att söka efter faror och hot. Det gör att hjärnan gör sitt absolut bästa för att hitta saker som inte är bra, vi är missnöjda med hos andra och oss själva, sådant vi önskar vore annorlunda. I vår förändringsiver så kan vi råka dra med oss saker som i själva verket är bra för oss. För att inte fastna i fällan med att inget är bra, och allt måste ändras, bättras, skärpas, slipas, trippas och buffas, så gäller det att ha klarsyn.

Ta dig tiden att gå igenom och inventera.

Vad finns i säcken, går det att gilla som det är, är det viktigt eller oviktigt. Kan jag ta bort det helt utan att ersätta med något bättre. Vad är viktigt i ditt liv?

Om du vet vad som är viktigt för just dig så är det mer troligt att du kommer att prioritera att få ordning på det som är viktigast. Ge dig själv mer tid i present 2019. Kanske är det läge att lägga undan ett måste eller borde för att få mer tid att vara med dem som är viktiga för dig.

Jag önskar dig modet att förändra det som skaver. Du förtjänar att leva det bästa av liv, att må så bra som det går och känna att livet är njutningsfullt, meningsfullt och underbart.

/Naima