Hoppa till innehåll

Boktips: Ikigai – The Japanese Secret to a Long and Happy Life

Titel: Ikigai – The Japanese Secret to a Long and Happy Life
Författare: Hector Garcia, Fransesc Miralles

Boktips:

Jag tycker att du ska läsa boken för att bli inspirerad av hur människor lever i en av världens så kallade blå zoner. Det vill säga där folk blir gamla, är lyckliga och är friska. Spoiler alert: Allt tyder på att det beror på samlade faktorer av mat, motion och social struktur i samhället.

Min utgångspunkt när jag läser böcker blir ju ofrånkomligen tillämpad positiv psykologi och jag fascineras över att Japans blå zon, Okinawa verkar förkroppsliga så många av forskningsområdena i positiv psykologi. Bland annat blir jag påmind om hur viktigt det är att:

  • umgås med andra
  • känna sig som en del av ett sammanhang
  • att ta hand om sig och äta bra mat i måttliga mängder
  • sova gott
  • motionera
  • vistas utomhus

Jag upplever inte att boken levererar pekpinnar eller strikta regler som vi alla borde följa för att få skörda frukten av långa, friska och lyckliga liv. Snarare upplever jag hur jag inspireras av att andra kan leva liv där måttfullhet och sann omtanke om sig själv och andra gör att livet blir långsiktigt hållbart.

Vi alla vet hur vi kanske borde leva för att optimera vårt välbefinnande. Men att leva livet handlar inte om optimering. Inte alls. Utan välbefinnande. I livet finns kaos, röriga omständigheter, motstånd mot regler, dåliga dagar, känslor, relationer och så vidare.

Denna bok hjälper dig inte att handskas med det dagliga, men hjälper dig att veta mer om vad begreppet ikigai är så att du kan börja hitta din egen ikigai. Det handlar om ditt livsöde och om att din kännedom om det påverkar alla aspekter av ditt liv. Känner du till din ikigai så känner du till din inre motivation, och kan då tydligt se vad i ditt liv som hjälper dig att väva det liv du vill ha. Du får en riktning och ser tydligt vad som du vill bygga in mer av i ditt liv, och vad du bör eliminera från ditt liv. Jag avslutar med att ge er de 10 reglerna för ikigai så som de presenteras i epilogen:

1. Håll dig aktiv, pensionera dig inte
2. Ta det lugnt
3. Ät inte tills du är mätt
4. Omge dig med goda vänner
5. Håll dig i form
6. Le
7. Tillbringa tid i naturen
8. Var tacksam
9. Lev i nuet
10. Följ din ikigai