Hoppa till innehåll

Kintsugi

Jag har den senaste tiden sett över hur jag kan laga och uppdatera sådant jag redan äger istället för att byta ut. Det gäller allt från kläder till porslin. I denna process blev jag tipsad av mina bröder om en Japansk lagningsteknik som heter kintsugi. Tekniken är inte så värst stor skillnad från att limma ihop ett trasigt keramikkärl till det praktiska. Men filosofin är helt annan från det jag är van att möta vid lagningar. Ett hoplimmat föremål har en gul limskarv och ser lite skamfilad ut, lite mindre värd. Men inom kintsugi så är det tvärt om. Kärlek har lagts ner på att laga föremålet, ofta med äkta guldpulver i limmet, och det mönstret som föremålet har spruckit i gör det helt unikt i sitt slag. Lagningen förstärker godset och gör att den har mer tålighet än från början.

Hur skulle det vara om vi använde samma synsätt på människor. Vi är brokiga och unika, lagade efter de fighter vi har tagit. Det är värt att lägga ner kärlek och uppskatta det vackra i alla våra kantstötningar.