Hoppa till innehåll

Skogsbad – bada dina sinnen i lugnet som skogen ger

Ett lite märkligt ord: skogsbad. Det är en översättning av det japanska ordet shinrin-yoku. I Japan finns skogar som har blivit certifierade häsloskogar dit människor åker för att ha terapeutiska samtal med psykologer eller gå på hälsogörande vandringar. Det handlar om att vistas i skogen och att uppleva den. Vi har en intuitiv vördnad för skogen och många av oss känner även intuitivt att skogen är bra för oss.

Effekterna var så slående att även forskare började intressera sig för detta och undersöka vad det var som hände. Forskningen har visat att denna långsamma typ av vistelse och upplevande av skogen har effekt på att sänka blodtrycket och stressnivåerna, till viss del stärka immunförsvaret, minska depression och ångest, lindra oro, förbättra sömnkvalitet och öka energinivån. Andra effekter av mötet med något så häftigt som en skog full av liv är tacksamhet och samhörighet. Vi är en del av något och tillsammans hör vi ihop.

Gör såhär

  1. Stäng av mobilen
  2. Gå ut i skogen och sakta ner, var här och nu.
  3. Utforska skogen med dina sinnen syn, lukt, känsel, hörsel smak. Se de små mönster som finns i mossa och större mönster i trädkronorna. Känn din litenhet bredvid ett träd och storlek bredvid en tuva lingonris.  Du är en del av något större. Vi är alla en del av denna jorden. Andas.

Stanna i skogen i två timmar om du har möjlighet, men effekterna börjar komma redan efter 20 minuter.

Jag skulle säga att skogsbad är för alla. Men om du inte trivs i skogen så är det inte så sannolikt att du känner att det blir särskilt avslappnande. I skogsbadet är fokus på lugn, stillhet och utforskande. Släpp farten som vardagen ger. Ha lämpliga kläder, gå gärna utanför stigarna och njut av det väder som skogen bjuder på just denna dag.

Lämna din presterare i mobilen. Stäng av. Ta fram observatören, upplevaren i dig. Du ska vara här och nu. Dina sinnen. Upplev! Andas! Det är bara du och dina upplevelser av skogen.

Läs mer: Jag kan rekommendera boken Shinrin-Yoku: Bli friskare & lyckligare med natur- och skogsterapi av Dr. Qing Li
Eller till exempel på denna hemsidan: http://shinrin-yokusweden.se/forskning/

Etiketter: