Hoppa till innehåll

Skogsbad

Kreativa skogsbad

Just nu samarbetar jag med konstnär Maria Winbjörk under namnet Kreativa Skogsbad. Om du vill veta när våra evenemang är så är du välkommen att kontakta mig eller titta på vår Facebooksida. Höstens sista inbokade kreativa skogsbad har just varit. Vi sitter just nu och planerar nya tillfällen inför våren så hör gärna av dig om du har önskemål om en plats du vill att vi ska komma till.

Tillsammans kopplar vi bort vardagen för en stund och utforskar lekfullt och kravlöst det konstnärliga skapandet. Omgivna av det lugn som skogen och naturen ger oss vill vi förmedla den välgörande kraft som kreativitet och ett utforskande tankesätt kan ge oss. Med vägledning och samtal genom processen hjälper vi människor att hitta skaparglädje och nya perspektiv.

Skogsbad är traditionellt ett sätt att långsamt njuta av skogens lugn med alla sinnen, en form av mindfulness. Konstnärligt skapande frigör vår kreativitet och är ett ypperligt sätt att hamna i flow, ett tillstånd där man uppslukas helt av det man håller på med. I våra kreativa skogsbad kombinerar vi skogsbad och skapande, två saker som vetenskapligt visats bidra till att öka vårt välbefinnande.

Våra kreativa skogsbad är en heldag utomhus med fokus på välbefinnande och skaparlust. Under en heldag utforskar vi tillsammans naturen med våra sinnen kombinerat med konstnärliga övningar som väcker din kreativa gnista. När dagen är slut har du fått en avslappnande och kreativ upplevelse tryggt guidad av konstnär Maria Winbjörk och beteendevetare Naima Skillingshage.

Det som ingår i priset är: Guidat skogsbad kombinerat med konstnärliga övningar. Vi tillhandahåller material till övningarna, samt lättare lunch och varm dryck. Mer info får du vid anmälan. Begränsat antal platser.

Datum: 23/10 – sista för denna termin. Nya datum kommer till våren.
Tid: kl 09-16
Plats: Olika platser runt om i Skaraborg
Kostnad: 1850 kr
Inga förkunskaper behövs.
Material, lättare lunch samt varm dryck ingår.

Anmäl dig genom att maila dina kontaktuppgifter och vilket/vilka event du är intresserad av till: kreativaskogsbad@gmail.com

Hjärtligt välkommen!
Naima och MariaDigitalt skogsbad

I filmen som jag gjort med hjälp av Andersson Film & Media så får du följa med mig ut på ett digitalt skogsbad. Det är en liten avslappnade film som ger dig en försmak av det lugn du kan uppnå av skogsbad.

Om du vill vara med på ett guidat skogsbad med mig så kan du kontakta mig för en enskild bokning eller boka in dig på ett av mina öppna skogsbad.

Guidat skogsbad

En gruppsession med utforskandet av skogen med våra sinnen, guidat fokus på naturen omkring oss. Vi möts på stora parkeringens innersta högra hörn (se kartbild) på Billingen i Skövde. Där har vi en kort genomgång om vad skogsbad är och vad du kan förvänta dig av upplevelsen. Vi stänger av våra mobiltelefoner och beger oss på en långsam upplevelsepromenad djupare in i skogen. Långsamhet, och eget riktande av fokus är nyckeln.

Det är ingen motionsrunda men vi kommer att gå i terräng delvis utanför stigarna så det krävs viss mobilitet. Vi avslutar med att dricka lite varm dryck, gärna te. Kläder som tål det aktuella vädret. Du kommer att vara på marken med kroppen så inga ömtåliga plagg.

Coronainformation: På grund av rådande omständigheter är det viktigt att du hör av dig till mig och bokar av om du inte känner dig kry. På plats håller vi avstånd till varandra.

Detta evenemang är återkommande och om du har önskemål om tid eller dag som skulle passa dig bättre så hör av dig så ser jag om jag kan tillgodose dina önskemål.

Plats: Olika platser i Skaraborg
Tid: Skogsbadet tar cirka en timme men planera gärna för lite längre tid så att du har möjlighet att stanna kvar efteråt och fortsätta bara vara. Ett stort lugn kan infinna sig och det är bra om du inte bokar något annat direkt efteråt då vi inte kommer att ha tillgång till telefoner.
Pris: 300 kr inklusive moms
Betalning på plats, ej kontanter endast Swish.

Utforska skogen och skogsbad på egen hand

Gör så här:

* Stäng av mobilen
* Gå ut i skogen och sakta ner, var här och nu.
* Utforska skogen med dina sinnen syn, lukt, känsel, hörsel smak. Se de små mönster som finns i mossa och större mönster i trädkronorna. Känn din litenhet bredvid ett träd och storlek bredvid en tuva lingonris.  Du är en del av något större. Vi är alla en del av denna jorden. Andas.
* Stanna i skogen i två timmar om du har möjlighet, men effekterna börjar komma redan efter 20 minuter. Fokusera på medveten närvaro och att upplev skogen med alla sinnen. Nu har du en tid och en plats.

Jag skulle säga att skogsbad är för alla. Men om du inte trivs i skogen så är det inte så sannolikt att du känner att det blir särskilt avslappnande. I skogsbadet är fokus på lugn, stillhet och utforskande. Släpp farten som vardagen ger. Ha lämpliga kläder, gå gärna utanför stigarna och njut av det väder som skogen bjuder på just denna dag.
Lämna din presterare i mobilen. Stäng av. Ta fram observatören, upplevaren i dig. Du ska vara här och nu. Dina sinnen. Upplev! Andas! Det är bara du och dina upplevelser av skogen.

Shinrin-yoku

Bada dina sinnen i lugnet som skogen ger.
Skogsbad är ett lite märkligt ord som är en översättning av det japanska ordet shinrin-yoku. I Japan finns skogar som har blivit certifierade häsloskogar dit människor åker för att ha terapeutiska samtal med psykologer eller gå på hälsogörande vandringar. Det handlar om att vistas i skogen och att uppleva den. Vi har en intuitiv vördnad för skogen och många av oss känner även intuitivt att skogen är bra för oss. Vi behöver ta oss ut och uppleva detta.

Effekterna var så slående att även forskare började intressera sig för detta och undersöka vad det var som hände. Forskningen har visat att denna långsamma typ av vistelse och upplevande av skogen har effekt på att sänka blodtrycket och stressnivåerna, till viss del stärka immunförsvaret, minska depression och ångest, lindra oro, förbättra sömnkvalitet och öka energinivån. Andra effekter av mötet med något så häftigt som en skog full av liv är tacksamhet och samhörighet. Vi är en del av något och tillsammans hör vi ihop.Läs mer: Jag kan rekommendera boken Shinrin-Yoku: Bli friskare & lyckligare med natur- och skogsterapi av Dr. Qing Li
Eller till exempel på denna hemsidan: http://shinrin-yokusweden.se/forskning/